El Mausoleo d'August
" Entre els monuments de Camp de Mart ", va escriure Estrabó  "el més bell és el Mausoleu, que és una massa de pedres blanques situada prop del riu sobre una subestructura alta, i envoltada d'arbres verds, que s'eleven fins a la seva part superior: després  a dalt hi ha l'estàtua metàl·lica d' August. Dins del cúmul hi ha el seu nínxol amb els dels seus familiars i criats.

Originalment ocupava part de la zona nord de la zona anomenada Camp de Mart. Aquest barri va ser embellit per molts monuments a l'època republicana, però amb August va experimentar una renovació total, sobretot a la zona central i la del nord: el Teatre de Marcel·lo, les Termes d'Agripa, el Panteó, la Saepta, l'Ara Pacis. i el Mausoleu.  ................          https://www.romanoimpero.com/2010/01/mausoleo-di-augusto.html

El mausoleu d'August és el monument funerari de l'emperador Octavi August, iniciat a les seves instàncies l'any 29 aC, quan encara no s'havia convertit en emperador, al seu retorn d'Alexandria, després d'haver conquerit Egipte i derrotat Marc Antoni a la batalla d'Actium. del 31 aC. August es va inspirar en la tomba d'estil hel·lenístic d'Alexandre el Gran, que havia visitat a Alexandria, també de planta circular, així com en el Mausoleu d'Halicarnas, construït cap al 350 aC. en honor al rei Mausolo, però també a les tombes etrusques.  El mausoleu d'August és la tomba circular més gran del món. El diàmetre mesura 87 metres. Constava d'un cos cilíndric, al centre del qual s'obria una porta a migjorn precedida d'una petita escala. L'urna de l'Emperador es trobava probablement en el cilindre central, en correspondència amb l'estàtua col·locada a la part superior.

De fet, la tomba va ser la primera a albergar les restes de Marco Claudio Marcello, el nét d'August que va morir l'any 23 aC, la inscripció del qual en una llosa de marbre va ser descoberta el 1927, juntament amb la mare d'August, Azia minor, la inscripció de la qual s'informa. al mateix marbre de Claudio Marcello.

Després van seguir Marco Vipsanio Agrippa, l'amic inseparable d'Octavi, després Drusus major, Luci i Gaius Cèsar. August va ser enterrat l'any 14, seguit de Drusus menor, Germànic, Lívia i Tiberi.

No sabem si Vespasià i Claudi van ser enterrats aquí. Calígula va posar les cendres de la seva mare Agripina i dels germans Neró Cesare i Druso Cesare; més tard s'hi van portar les despulles de l'altra germana, Giulia Livilla. Neró, com abans la filla d'August, Júlia la Major, va ser exclòs ja que estava de la tomba dinàstica per indignitat. L'últim en ser enterrat a l'interior del Mausoleu va ser Nerva, l'any 98 dC El seu successor, Trajà, va ser de fet incinerat i les seves cendres van ser dipositades en una urna d'or al peu de la Columna de Trajà.  ............... ...............  https://www.romanoimpero.com/2010/01/mausoleo-di-augusto.html

                                                                               obres d'urbanització dels exteriors

                                                         

                                                                                                     LA DECADÈNCIA

Al segle X, l'edifici va ser transformat en fortalesa per la família romana Colonna. L'any 1354 s'hi va cremar el cos de Cola di Rienzo. Al segle XVI la tomba es va convertir en un jardí ornamental. Finalment, al segle XVII, es va construir un amfiteatre de fusta al voltant, transformant-lo en un escenari per a les  “cavalcades de búfals”, un espectacle semblant a les corrides de toros espanyoles, els carrusques i els castells de focs artificials. A partir del segle XIX va servir d'auditori. Finalment el compra l'estat italià.

A partir de 1936 Mussolini dona l'ordre de desmuntar totes les estructures afegides a l'obra original, amb la pretensió de ser allà enterrat. Finalment l'edifici resta abandonat.