Baiae

   "Cap badia al món llueix més que l'amena Baiae"  Horaci   ( Epístulas: Liber I, 83 Quintus Horatius Flaccus)

Baiae va ser una antiga ciutat romana situada a la costa nord-oest del Golf de Nàpols i ara a la comuna de Bacoli. Va ser un centre turístic de moda durant segles a l'antiguitat, particularment cap al final de la República romana, quan els romans rics ho consideraven superior a Capri, Pompeia i Herculà, que van construir viles aquí des del 100 a. C. fins al 500 d. C. per les seves ofertes hedonistes i els corresponents rumors de corrupció i escàndol.

La part inferior de la ciutat més tard es va submergir al mar a causa de l'activitat volcànica local, el bradiseisme que va elevar o va baixar la terra, i l'arqueologia subaquàtica recent ha revelat molts dels bells edificis ara protegits al parc arqueològic submergit. Molts edificis impressionants de la ciutat alta es poden veure al Parc Archeologico delle Terme di Baia.

Baiae va estar particularment de moda cap al final de la República Romana. Marius, Lucullus i Pompei ho freqüentaven.  Juli Cèsar tenia una vila allà, i gran part de la ciutat es va convertir en propietat imperial sota August. Neró va fer construir una vila notable a mitjan el segle I i Adriano va morir a la seva vila l'any 138 d. C. També va ser un lloc favorit de l'emperador Septimio Severo.