Olissipo  (Lisboa)


Plànol: La costa i el Braç del Tajo (esteiro) en temps romans.


La ciutat d'Olisipo va néixer, sota la dominació romana, a la desembocadura del riu Tejo, d'on des de l'era de Cèsar va sorgir la ciutat de Felicitas Iulia Olisipo, rebent de l'emperador la qualitat de municipium, amb els seus ciutadans amb dret a la ciutadania romana.

Aquesta ciutat va néixer l'any 138 aC, quan Décimo Júnio Bruto hi va establir una fortalesa per tal de proveir-se de tropes i provisions per mar, utilitzant encara aquest lloc com a base durant les batalles al nord, amb els lusitans.


Muralles andalusines d'Al-Isbûnah i el desaparegut Esteiro do Tejo (en 1.147)

Olisipo s'estenia sota el turó de S. Jorge, i el seu territori rural baixava pels vessants cap al Tajo. Comprèn un gran nombre d'edificis, com les Termas Augustais -a l'actual Rua da Prata-, la construcció del qual s'atribueix al regnat de Tibério, i les termes de Cássios -a l'actual Rua das Pedras Negras, que van ser reconstruïdes el 336 dC. C. La ciutat també tenia un temple i un teatre dedicats a l'emperador Neró, construïts l'any 57. L'any 1798 es van trobar importants restes d'aquesta construcció a la Rua de São Mamede: l'orquestra, els primers passos per als espectadors, el prosceni. amb la dedicatòria a Neró i dues estàtues de Silè (també anomenat Pan, fill d'Hermes). Aquesta ciutat també tenia habitatges, fondes i altres estructures, concretament relacionades amb el port.


Lisboa. Fábrica de salazones (foto: Carole Raddato)

Criptopórtico del Foro. (cruce calles Conceicao y Rua da Prata)

Recreació dels molls del Port. (per C. Figueiredo / R. Losada)

Per la seva proximitat al mar i la seva dinàmica activitat comercial, Olisipo atrau gent de diverses parts del territori, així com de regions llunyanes de l'Imperi Romà. És el cas dels viatgers de l'Orient hel·lenitzat, que s'hi van establir, fins i tot introduint noves divinitats al panteó d'aquesta ciutat: a més de Júpiter, Apol·lo, Esculapi, etc., també és adorada Cibeles, la mare dels déus de l'Àsia Menor.      Porto Editora – Olissipo na Infopédia 

El Teatre Romà es va construir a principis del segle I d.C., aprofitant el pendent del turó per a la implantació de la seva estructura semicircular. Situada actualment entre els carrers de São Mamede i Saudade, la ubicació d'aquest edifici paisatgístic obeïa a criteris de visibilitat, especialment als que arribaven per riu, constituint una marca important del paisatge urbà.

El Teatre de Olisipo, amb capacitat per a uns 4000 espectadors, va aprofitar l'aflorament rocós en la seva construcció -la part central: l'orquestra (zona semicircular on s'assentava l'elit de la ciutat), així com els graons inferiors de la cavea. (bancs), es van tallar a la roca, que s'utilitzava per a elements arquitectònics i pedra de revestiment.

L'espai que ocupava el circ d'Olissipo ara s'ha convertit en la plaça de Rossio