Narbo Martius i la Via Domitia                Galia- Narbo Martius (Narbonne) – Vista general       Jean Claude Golvin. 

       NARBO MARTIUS


             "Narbo Martius, la filla de Roma"

A diferència d'Arles o Nimes, la majoria dels monuments emblemàtics de l'època romana  no són visibles a Narbona.

I tanmateix, Narbo Martius tenia un amfiteatre tan gran com els de les altres dues ciutats. El seu Capitoli era el doble de gran que la Maison Carrée de Nimes , prova de la importància i l'estatus de Narbo Martius com a primera capital de la Gàl·lia.

Altres diferències notables: hi havia molts més monuments de marbre a Narbo Martius que a Nimes o Arles. El marbre, un material noble, era molt car aleshores. Una mostra més de la riquesa d'aquesta ciutat... que malauradament al llarg de la seva història ha vist destruïts la majoria dels seus monuments i utilitzats com a pedrera, per construir altres edificis o reflotar els molls dels seus ports.

La història de Narbona està íntimament lligada a la seva ubicació en una cruïlla geogràfica. També ha patit l'embat del temps, les invasions bàrbares i altres esdeveniments, que expliquen que la majoria dels monuments antics quedin avui reduïts als seus fonaments i enterrats 1 o 2 metres per sota de la ciutat actual o a les basses....

Introducció a l'estrena del  documental "Narbo Martius, la fille de Rome", (dir: Marc Azéma). Per Marie-France Guiseppin. France Télévisions


Tornant a la vida una ciutat desapareguda

L'antiga ciutat de Narbo Martius és, en molts aspectes, una paradoxa als ulls dels seus visitants moderns: va tenir un paper polític i econòmic destacat al llarg de l'Antiguitat, però aquesta presència romana, que sovint és tan significativa en altres grans ciutats del sud de França. , aquí es redueix pràcticament a res pel que fa a restes monumentals.

Només l'emplaçament de l'Horreum, galeries subterrànies que constitueixen l'espai d'arrossegament d'un gran monument públic de tipus mercat, permet tenir una escassa panoràmica de la ciutat antiga. Cal, doncs, reviure aquesta prestigiosa ciutat a través dels fragments dels seus monuments fruit de les excavacions realitzades al territori durant prop de 150 anys o conservats gràcies a la seva successiva reutilització en els recintes i edificis de la ciutat medieval i moderna.

El recorregut també es nodreix dels últims descobriments de les campanyes d'excavació realitzades recentment tant a la ciutat (Temple du Capitole, sota el Collège Victor Hugo), a les basses al voltant de l'antic sistema portuari (Gruissan, Port-la-Nautique, Mandirac). i més recentment a prop del nou museu i de la riba del Robine a causa del descobriment d'una necròpolis notable i excepcionalment ben conservada.

https://narbovia.fr/accueil/les-parcours-permanents/parcours-permanent-du-musee/faire-revivre-une-cite-disparue/El sistema de llacunes

El treball de l'home

La interpretació de la història dels ports de Narbo Martius s'ha associat sistemàticament a la comprensió de l'evolució geogràfica de tot el sistema de la laguna de Narbona, marcada pels canvis en la desembocadura de riu Aude al llarg dels temps. L'abandonament de Port-la-Nautique a favor dels ports marítims anteriors situats cap a Saint-Martin, com a resposta al desplaçament de la desembocadura de l'Aude cap a l'estany de Gruissan i la construcció del Barre de l'Ardillon. desenvolupant-se  els ports de Mateille. 

Géoarchéologie de Port-la-Nautique (étangs narbonnais)AMPHORALIS  (dir: Marc Azéma. 2015)

A dotze quilòmetres de Narbona hi ha el tercer espai del projecte Narbo Via, Amphoralis. En aquest indret es localitzen els vestigis d'un antic taller d'àmfores galoromanes. Al museu es recrea l'activitat i la vida quotidiana dels promotors. Aquesta fàbrica artesanal va estar en actiu entre els segles I i III dC. L'espai museístic es completa amb un jardí on s'han plantat més d'un centenar de plantes seguint les indicacions dels agrònoms romans.

            Els   sistemes  d'emmagatzematge

L'Horreum a Narbonne, França, es remunta al segle I a.C. i és una xarxa de túnels subterranis i passadissos que es pensava que es van utilitzar com a magatzems durant l'època romana.

Encara que el terme llatí s'usa sovint per referir-se als graners, els horrea romans s'usaven per emmagatzemar molts altres tipus de consumibles cereals, sinó també oli d'oliva, vi, aliments, roba i fins i tot marbre.

Aquests únics túnels subterranis alguna vegada van formar part de la ciutat de Narbo Martius, es creu que és l'àrea d'emmagatzematge per al mercat local al que va ser la capital de la regió de Narbona durant l'època romana. La regió de Narbona (Gallia Narbonensis) era coneguda com la porta d'entrada al món cèltic.

L'Horreum a Narbonne consta de diverses galeries i soterranis de diverses mides. Aquest complex és a uns cinc metres per sota del nivell del carrer i recentment s'ha fet més accessible amb un vestíbul d'entrada que es pot utilitzar per a presentacions audiovisuals. Avui dia, el lloc té un espectacle de llum i so dissenyat per reproduir l'atmosfera d'un mercat tan antic.

Les parets, molt ben conservades, són una prova de l'experiència i saber fer arquitectònic general dels antics romans. És l'únic monument antic que encara roman a Narbonne. Encara que el lloc no és gaire gran, el sistema de túnels és una meravella de l'enginyeria romana.

Partie languedocienne de la Via Domitia (La voie Domitienne, P.A. Clément, A. Peyre)

A la Plaça de l'Ajuntament es va trobar el 1997, durant la reforma de la mateixa, un tram de la Via Domitia al seu pas per Narbona. 

Fites com aquesta  (Museu de Narbona)  marquen el recorregut cada 1481 m

Vas de Vicarello mencionant Forum Domitii

Els romans sembla que es conformaessin, en un principi amb la seva expansió territorial, a reforçar la seva presència comercial al sud de la Gàl·lia, utilitzant el relleu de Massalia (Marsella) i respectant els seus acords de no agressió amb les tribus gales. Però a partir dels anys 125/120 aC els Arvernes del massís central es van aliar contra Roma amb els Allobroges de la vall del Roine i els Salyens a la Provença. Després d'una primera resposta militar a l'augment del poder gal i la instal·lació d'un primer campament militar permanent a la Gàl·lia, Aquae Sextiae (Aix en Provence), la idea de crear un nou territori de colonització romana al transalpí es debat a Roma i donarà lloc a diverses campanyes militars victorioses. Roma pren possessió gradualment del sud de la Gàl·lia.

L'any 121 aC Cneius Domitius Ahenobarbus (o Cneu Barba de bronze ) , esdevingué cònsol de Transalpina i, al capdavant d'un nou exèrcit i d'un primer contingent de colons romans, prosseguia la campanya de pacificació i extensió de l'Imperi.

Gran soldat, Domicis també va ser constructor i va construir una carretera que va permetre l'establiment de l'organització d'una província romana.

Va fundar cap al 117-118 la colònia romana de Narbo Martius ( Narbona) que esdevindria la capital de la futura província de Narbonnaise i un gran port, al final de la carretera d'Aquitània a la plana costanera, així com el Forum Domitii (Montbazin) a la Via Domitia. Aquesta carretera que va mantenir el seu nom fins avui va ser essencial per als intercanvis internacionals que volia Roma. 

El camí traçat per Domitius, des dels Alps fins als Pirineus, haurà de ser segur, recte, unint aglomeracions que permetin cavalls, allotjament i menjar per a la nit: les mansiones, punts d'escenificació establerts cada 25 a 35 km (15 a 20 milles romanes). Cada mansio correspon a una aglomeració gal·la... només una excepció: entre l'oppidum de Sextantio (Castelnau-le-Lez) i Cessero (Saint-Thibery) la ruta escollida no troba cap ciutat gal·la. Domitius va haver de crear des de zero una mansio , a la qual va donar el seu nom "Forum Domitii", al territori de l'actual aglomeració de Montbazin, en un lloc anomenat "Les habitacions" .

http://www.memoiredemontbazin.fr/du-village/periode-romaine/via-domitia/

la Via Domitia à Ambrussum