Eboracum  (York)

Porta romana nord, porta Principalis Dextra  situada a la dreta de la seu ( pretorium ). En època romana hi havia un campament romà a la zona actual de la ciutat.

La part romana més notable és la Torre Multiangular, que avui dia es troba al Museu Gardens. La torre va ser construïda durant regnat de l'emperador Severus, que va residir a York entre el 209 i el 211, any de la seva mort. Té 10 parts i una alçada de gairebé 30 peus. Al seu moment van existir vuit torres similars a aquesta, tres a cada costat de l'entrada principal de la fortalesa.

Roman Roads in Britain around 150 AD/CE.      Roman Roads in Britannia.svg: Andrei nacu 


Eboracum fou fundada l'any 71 dC pels romans, que la convertiren en una de les dues capitals de la Britànnia romana. El nom Eboracum prové del protocelta *Eborakon ("lloc de teixos", "teixeda"), cosa que lliga l'origen etimològic de York, entre d'altres, amb el de l'Évora portuguesa.

Durant el període romà, grans figures sorgiren d'aquesta ciutat, com Constantí el Gran. Tot l'Imperi romà fou governat des d'Eboracum per Septimi Sever durant un període de dos anys. En el temps de la conquesta romana de la Gran Bretanya, l'àrea va ser ocupada per tribus conegudes pels romans com els brigants. Els brigants al principi es van fer un estat client dels romans, però més tard es van fer més molt hostils a Roma. Per aquest motiu, la  Legio IX Hispana, una Legió després misteriosamente desapareguda, va ser reemplaçada per la Legio VI Victrix al voltant de l'any 120, per ordre de l'emperador Adrià

Els emperadors Adrià, Septimi Sever i Constanci van mantenir el tribunal a Eboracum durant les seves diverses campanyes. Durant la seva permanència, l'emperador Sever va proclamar Eboracum capital de la província de la Britània Inferior, i és probable que fos ell qui li concedís  els privilegis de colònia o de ciutat. Constanci va morir durant la seva permanència a Eboracum, i el seu fill Constantí el Gran va ser proclamat emperador per les tropes establertes a la fortalesa.

La ciutat va aconseguir el rang de capital provincial l'any 190, amb una superfície en aquell moment de 50.000 m2. En aquesta ciutat acabava la calçada Ermine Street. Quinze milles al nord-oest, sobre la Dere Street, es troba Aldborough (Isurium Brigantum) i 17 milles al nord-est Malton (Derventio).


                       Gladiadors

                 Un cementiri de secrets

"Entre 2004 i 2005 vam excavar vuitanta enterraments a Driffield Terrace a York. Aquest lloc formava part d'un gran cementiri als afores de la ciutat romana d'Eboracum, a l'altra banda del riu de la fortalesa legionària.

Els enterraments van mostrar proves que van intrigar tant els arqueòlegs que es necessitava més investigació. Els esquelets masculins mostraven un trauma deliberat, una patologia interessant i una decapitació peri-mortem. Treballant amb les universitats de York, Durham, Reading i Trinity College Dublin hem continuat la nostra recerca de la resposta a la pregunta de si aquestes persones podrien haver estat un grup de gladiadors, que van viure i lluitar a York durant l'ocupació romana.

Els treballs científics realitzats per experts inclouen anàlisis genòmiques, treballs d'isòtops estables, anàlisis de càlcul dental i registre osteològic. Es pot accedir a aquests resultats aquí juntament amb un nou informe del lloc que reuneix totes les troballes i un informe que explora les petites troballes del lloc.

Treballant amb la Universitat de Teeside també hem estat analitzant específicament una de les ferides d'un dels individus per veure si podem determinar si es tracta, de fet, d'una marca de mossegada infligida per un animal gran."

Esquelets d'època romana del cementiri de Driffield Terrace de York es troben a l'històric Guildhall de la ciutat.

FOTOGRAFIA DE YORK ARCHAEOLOGICAL TRUST

Els genetistes van fer mostres de l'os dens de l'orella interna per extreure l'ADN antic dels cranis de diversos esquelets d'època romana descoberts a Driffield Terrace a York.

FOTOGRAFIA DE YORK ARCHAEOLOGICAL TRUST

FOTOGRAFIES  DE YORK ARCHAEOLOGICAL TRUST

L'ADN revela els orígens llunyans dels antics "gladiadors"

Les proves d'ADN estan explicant als científics més coses sobre els orígens d'un grup de romans sense cap.

            PER ANDREW CURRY (National Geographic)

La gent de l'Imperi Romà es va moure realment. 

Les proves d'un cementiri de l'època romana a York, Anglaterra, mostren que la ciutat, una vegada un lloc avançat important a la llunyana frontera de Roma, era la llar tant de locals com d'immigrants de milers de quilòmetres de distància. 

En un article publicat dimarts a la revista  Nature Communications , el genetista del Trinity College Dublin Dan Bradley i els seus col·legues analitzen l'ADN conservat als densos ossos de l'orella interna de set cranis trobats al cementiri. Informen que sis dels esquelets tenen ADN que coincideix amb les persones que viuen al Gal·les actual. Però, per sorpresa dels investigadors, un dels homes venia de molt lluny: l'altre extrem de l'Imperi Romà, de fet. 

"Les coincidències genètiques més properes eren de Palestina o Aràbia Saudita", diu Bradley. "Definitivament no va venir d'Europa". 

Per confirmar els resultats de l'ADN, Gundula Müldner de la Universitat de Reading va analitzar signatures químiques a les dents de l'esquelet per trobar pistes. Les diferències entre aquesta mostra i les altres eren dramàtiques. 

"Aquest noi del Pròxim Orient destaca realment. Era d'un lloc àrid i calent", diu. "On s'adapta millor és la vall del Nil o un entorn com aquest; no podem identificar-ho exactament, però en algun lloc del Pròxim Orient". 

Les inscripcions, les fonts literàries i altres evidències han suggerit que l'elit de l'Imperi Romà sovint immigrava d'una part de l'imperi a una altra. Fins i tot hi ha un enterrament romà de York que contenia una dona d'Àfrica que portava una polsera d'ivori.

La investigació de Bradley afegeix una nova comprensió al que ja era una troballa intrigant. Els esquelets que es van provar van ser un dels molts descoberts l'any 2004. El cementiri on van ser enterrats va ser una vegada als afores d'Eboracum, una fortalesa i un assentament legionari roman que va ser un dels més grans de Gran Bretanya fa 1800 anys. "York era una ciutat important: els emperadors s'hi van quedar quan van visitar la Gran Bretanya romana", diu Hella Eckhardt, arqueòloga de la Universitat de Reading al Regne Unit especialitzada en la Gran Bretanya de l'època romana i que no va participar en l'estudi. "Allà també hi havia una presència militar important". 

Els homes, els arqueòlegs en van trobar 80 en total, no eren aliens a la violència. Molts dels esquelets mostraven signes de ferides curades. Fins i tot un havia estat mossegat per un gran depredador, potser un lleó o un ós. El més estrany de tot, aproximadament la meitat van ser decapitats a la mort o just després de la mort i enterrats amb els seus caps separats.

Segons els seus esquelets, els arqueòlegs van poder dir que tots tenien menys de 45 anys, més alts que la mitjana i ben musculats. "Una explicació", diu Bradley, "és que eren gladiadors o soldats romans". 

L'anàlisi prèvia de signatures químiques als ossos i dents d'altres esquelets del cementiri havia determinat que alguns dels homes van créixer en climes més freds, potser Alemanya o més a l'est de l'Europa continental. Les proves químiques també van indicar que alguns d'ells menjaven gra de mill, un cultiu que no estava disponible a Gran Bretanya, de nens. 

Els experts diuen que les darreres troballes poden ser la primera evidència d'ADN del caràcter cosmopolita de l'Imperi Romà. Més investigacions podrien ajudar els estudiosos a entendre com vivien i viatjaven els romans que no pertanyien a l'elit.  

"Això demostra que hi ha mobilitat, especialment en contextos urbans i militars", diu Eckhardt. "Amb aquest ADN, podem prendre una mostra molt més àmplia i esbrinar d'on provenen".


Extret de : https://www.nationalgeographic.com/science/article/160119-gladiator-headless-skeletons-dna

           Muralles i portes medievals

                                            Muralles medievals