Corinium Dobunnorumm  (Cirencester)

Corinium Dobunnorum va ser l'assentament romà-britànic a Cirencester a l'actual comtat anglès de Gloucestershire. Les seves muralles del segle II tancaven la segona àrea més gran d'una ciutat a la Gran Bretanya romana. Va ser la capital tribal dels Dobunni i generalment es creu que va ser la capital de la província de Diocleciano -era de la Primera Gran Bretanya ( Britannia I  ).

Un fort romà es va establir a Corinium al territori de la tribu amiga dels Dobunni aproximadament un any després de la conquesta romana de Gran Bretanya. El principal assentament a la zona en aquell moment era el castro a Bagendon. Tres vies romanes principals s'unien a Corinium: Fosse Way, Akeman Street i Ermin Street. La ciutat va ser fortificada a la fi del segle II. Hi havia cinc portes i després es van afegir torres poligonals a les parets. 

És probable que Cirencester comencés com el vicus que va créixer al voltant del fort situat a prop de l'assentament de l'Edat del Ferro de Bagendon a mitjans dels anys 40 dC. Bagendon va continuar prosperant i encara estava en ocupació al voltant del 60 dC, però el creixement del vicus presumiblement va atreure la població lluny del fort. El fort va ser evacuat l'any 70 dC i el vicus es va expandir per omplir el buit, amb les sèquies omplides i construïdes.

La zona escollida per a l'assentament és essencialment una illa enmig de dos rius; el riu Daglingworth i el Churn. Quan es va construir Corinium, es van haver de fer grans obres de drenatge per desviar els rius del poble, una tasca de gran esforç i despesa. Quan l'ocupació romana de la Gran Bretanya va acabar sobtadament a principis del segle V dC, aquestes defenses ja no es van mantenir, el que va provocar que l'ocupació medieval de la ciutat es reduís a la zona més seca del nord.

Roman Roads in Britain around 150 AD/CE.      Roman Roads in Britannia.svg: Andrei nacu 

Neddyseagoon de la Viquipèdia en anglès - Transferred from en.wikipedia to Commons.