Deva  Victrix ( Chester)

          Deva Victrix / Castra Legionis     ( Fort legionari i assentament major)

La presència militar romana a Chester probablement va començar amb un fort o campament de marxa a la desembocadura del Deva Fluvius (riu Dee) molt probablement establert durant les primeres campanyes del governador Publius Ostorius Scapula contra els Deceangi al nord-est de Gal·les cap al 47/48 dC.

Després de les primeres incursions provisionals d'Escapula, la següent activitat militar a la zona es va dur a terme durant l'administració inicial del governador Sextus Julius Frontinus cap al 74 dC quan es va construir un fort auxiliar a Chester. La col·locació d'aquest fort va ser un moviment estratègic de Frontinus dissenyat tant per bloquejar la ruta de les bandes britàniques en derrota que intentessin escapar cap al nord, com també per protegir-se de qualsevol ajuda que arribés des del .

L'any 79 dC el lloc s'havia convertit en la base de la fortalesa de vint-i-cinc hectàrees de la Legio II Adiutrix Pia Fidelis. Al voltant de l'any 87 dC, l'emperador Domicià va retirar de la Gran Bretanya la Legió II  per ser utilitzada en les seves guerres a Dàcia, i per reemplaçar-les a Chester, la Legio XX Valeria. 

Un gran amfiteatre fora de l'angle sud-est de la fortalesa podia acollir vuit mil persones. Les recents excavacions realitzades al lloc han revelat que l'amfiteatre estava precedit per una casa de banys.

      La dieta dels soldats a Deva

L'aliment bàsic del soldat romà era el pa, i a cada soldat se li destinaven unes tres lliures de blat de moro per dia per fer un tipus de pa integral nutritiu. Quan estaven a la guarnició de la fortalesa, els legionaris també menjaven una quantitat considerable de carn. Durant les excavacions al llarg dels anys a Chester s'han descobert molts ossos d'animals i ocells i closques de mol·luscs, cosa que demostra que els soldats tenien una dieta molt saludable. Els ossos dels animals incloïen els de bou, ovella, cabra i porc domesticats, també animals de caça com el cérvol vermell, el cabirol i el senglar, que molt probablement eren caçats i assassinats per esport. Els ossos d'aus salvatges i domesticades incloïen els de pollastre, ànec, oca, faisà i cigne. Els principals tipus de marisc consumits eren les ostres i els musclos.                http://www.roman-britain.co.uk/places/deva/