Com era un thermopolium o caupona?

 Per: PABLO APARICIO RESCO

"Avui us comparteixo una reconstrucció molt especial, creada per plantejar als nostres alumnes del Màster de Patrimoni Virtual de la Universitat d'Alacant un exercici de restauració virtual de pintures històriques. No es tracta, doncs, d'una reconstrucció exacta ja que no està realitzada a partir de planimetries arqueològiques i documentació precisa d'excavació, sinó d'una reconstrucció virtual aproximada duta a terme a partir de les fotografies del thermopolium o caupona de la Regi V  a l'encreuament dels carrers de les Noces de Plata i dels Balcons a  Pompeia. Aquesta taverna pompeiana va ser excavada durant les campanyes del 2019-2020 i les seves fotografies, obra de Luigi Spina, van ser compartides en premsa per l'equip del Parc Archeologico di Pompei."

"Es tractava de locals de menjar per portar o consumir al carrer disposats d'un taulell de maçoneria amb diversos dòlia o recipients proveïts de tapes que permetien conservar el menjar calent sense dificultat. Com en el cas de la caupona de la Regi V de Pompeia, aquests taulells podien estar decorats amb riques pintures, algunes de les quals representen escenes ambientades a la mateixa taverna. En aquests locals, a més, podem trobar àmfores i altres recipients ceràmics, gots, plats gerres, aliments, molts dels quals estarien penjats a barres de fusta situades a la part superior."

Reconstrucción virtual en 3D d'una taberna romana (thermopolium o caupona) de Pompeya

Treball realitzat a partir de fotografies originals de Luigi Spina / Parco Archeologico di Pompei.

Més informació: https://parpatrimonioytecnologia.wordpress.com/2021/03/11/reconstruccion-virtual-en-3d-de-un-thermopolium-de-pompeya/

                                                            El thermopolium d'Asellina

A l'ínsula 11, número 2, hi ha aquest restaurant que s'obre a la Via de l'Abundància, la principal artèria de Pompeia. Aquest comerç, excavat per primera vegada el 1911, deu el seu nom a una de les inscripció pintades a la façana. S'hi menciona que Asellina, juntament amb Aegle, María i Zmyrina, regentaven el lloc.. (Viatoreimperi.es)

Foto: Jamie Heath

En una paret d'aquest Thermopolium de Via dell'Abbondanza, un grafit convida als clients a votar per un tal Caio Lollio Fusco, candidat a la magistratura de la ciutat. Asellina i les seves companyes signen entusiasmades el manifest electoral.

El taulell estava arrebossat amb guix de color vermell i lloses de marbre on es trobaven incrustades quatre gerres. Al final del taulell hi havia un forn de maons amb una caldera de bronze. Al seu descobriment es van trobar els plats, copes i gerres de terracote, bronze i vidre, que estarien utilitzant o preparats per utilitzar quan es va produir l'erupció del Vesuvi que va sepultar la ciutat (79 dC). Al fons de la sala es van descobrir també vint àmfores de vi, que es conserven a la seva ubicació original

foto: Carole Raddato